
PRIORITET INFRASTRUKTUR
Kommunerna i Stockholm Nordost har samverkat sedan början av 1970-talet och har varit framgångsrika i att gemensamt beskriva behovet av transportinfrastruktur såsom dubbelspår på Roslagsbanan, förbättringar av E18 och byggnation av Norrortsleden. Dessa samlade beskrivningar har resulterat i ett antal förbättringar av infrastrukturen.
Tillsammans är vi över 270 000 invånare och ca 50 000 företag. Nordostkommunerna har goda förutsättningar för utveckling bland annat för att vi ligger högt i mätningar av robusthet, utbildningsnivå, företagande, trygghet, kvalitet på kommunal service osv.
Vi har ett alternerande ordförandeskap. Åren 2023-2024 är Norrtälje kommun ordförande genom kommunstyrelsens ordförande Lotta Lindblad Söderman.
VÅRA PRIORITERADE FRÅGOR ÄR:
Bytespunkt Danderyd och förbättrad framkomlighet på E18 – En bättre kollektivtrafiknod med tunnelbana, Roslagsbana och bussar ger framtida utvecklingsmöjligheter för bytespunkt Danderyd som är en viktig koppling västerut mot Solna, Sundbyberg och Sollentuna. Även åtgärder på väg 77 behöver genomföras för att kunna avlasta E 18 och Norrortsleden.
Roslagsbanan till Arlanda är en förutsättning för näringslivets fortsatta tillväxt och kompetensförsörjning, både nationellt och regionalt. En utveckling av Roslagsbanan, med förlängning till Arlanda och ny bytespunkt vid Norrortsleden, bidrar till ett mer robust och redundant kollektivtrafiksystem till och från flygplatsen och dess arbetsplatser och skapar förutsättningar för fler hållbara marktransporter samt knyter samman regionala stadskärnor och skapar förutsättningar för en flerkärnig region.
Bättre framkomlighet på Norrortsleden behövs för att binda samman regionen. Norrortsleden möjliggör en effektiv kollektivtrafik med buss och knyter ihop regionala stadskärnor. Förbättrad framkomlighet på Norrortsleden kommer att bli nödvändigt när Förbifart Stockholm öppnar och riskerar att ytterligare öka belastningen på en redan ansträngd tvärled.
Kapacitetsstark kollektivtrafik behöver knyta samman de regionala stadskärnorna Täby centrum-Arninge och Kista-Sollentuna-Häggvik och vidare västerut. Idag saknas möjligheten att göra effektiva kollektivtrafikresor mellan dessa målpunkter.
Sjötrafik kan avlasta ansträngd landinfrastruktur och bidra till att utveckla skärgården. Det finns goda möjligheter till utveckling av vattenvägarna både för gods och persontransporter.
Regional cykling och infrastruktur för denna behöver utvecklas som ett komplement till kollektivtrafiken. En viktig del i en utbyggd regional cykelinfrastruktur är den är trafiksäker och når viktiga mål- och bytespunkter. Då skapas förutsättningar för hållbara val och effektiva resmönster.
Vårt syfte i Stockholm Nordost är att tillföra nytta till våra samverkande kommuner. Genom att arbeta tillsammans bildar vi en större intressesfär och vi skapar förutsättningar för attraktiva livsmiljöer för kommunernas invånare och goda förutsättningar för näringsliv, samt för nya invånare och nya arbetstillfällen.
Var och en, gemensamt och i samverkan med andra aktörer – tar ansvar för att skapa förutsättningar för utvecklingen i Stockholmsregionen som en ledande tillväxt- och kunskapsregion. Till nytta för invånare och näringsliv.
Med utgångspunkt i en prioriterad infrastruktur.
Hoppas ni vill följa oss på vår utvecklingsresa.
Kontakta vår samordnare Anna Anderman för mer information.
#stockholmnordost #stono #bytespunktdanderyd #roslagsbanantillarlanda #framkomlighetnorrortsleden #kapacitetsstarkkollektivtrafik #sjötrafik #regionalcykling
…………………………………………………………………………………………………………………………
Stockholm Nordost prioriterar gemensamt strategiska infrastruktursatsningar som tillför stora samhällsekonomiska nyttor, tillsammans och var och en för sig.